De negatieve impact van trage wervingsprocessen op uw organisatie

Home/De negatieve impact van trage wervingsprocessen op uw organisatie

U herkent het vast wel, de kandidaat die u na een langdurig en vooral zeer zorgvuldig wervingsproces een contract aanbiedt, blijkt inmiddels al in een andere procedure ver gevorderd te zijn en besluit op het aanbod in te gaan van de andere organisatie.

 

We staan er onvoldoende bij stil wat de gevolgen zijn van ‘slow hiring processes’.

 

Hieronder behandelen we de gevolgen van traag verlopende wervings- en selectieprocessen:

 

 1. U mist top-talent & innovators

 

Getalenteerde kandidaten en innovators zijn van nature niet bereid langerdan tien dagen te wachten op een job-offer. Niet alleen u herkent hun talent, ook uw concurrenten zijn in de battle for talent arena. Zodra deze groep zich begeeft op de markt ‘open for new opportunity’ zullen andere partijen zich haasten hen zo snel mogelijk een goed aanbod te doen.

 

 1. U loopt het risico op een lager bedrijfsresultaat

Als de beoogde kandidaat niet tijdig start, zou u wel eens de geplande groeidoelstellingen niet kunnen realiseren. Betreft het een salespositie dan is het verlies van klanten of verlies van omzet niet ondenkbaar.

 

 

 1. Uw imago op de arbeidsmarkt neemt af

Als uw organisatie niet in staat is een wervingsproces snel en adequaat in te richten, en kandidaten haken hier op af, zullen zij geen talenten uit hun netwerk stimuleren bij uw organisatie te solliciteren.

Sterker nog, sollicitanten die zich aan het lijntje gehouden voelen, zullen dat laten weten binnen hun netwerk en vrienden.

 

 1. Het imago van de vacature neemt af

Sollicitanten kunnen goed bijhouden hoe lang een vacature openstaat. Een lang openstaande vacature roept vragen op, en zaait twijfel over de aantrekkelijkheid van de job.

 

 1. Nu niet en dus misschien nooit niet

Een sollicitant die een slechte sollicitatie ervaring heeft, wil in de toekomst waarschijnlijk ook nooit meer solliciteren bij uw organisatie.

 

 

 1. De stress bij de hiring manager en de recruiter neemt toe

Collega’s zullen de openstaande vacature moeten waarnemen, dit kan leiden tot stress in het team, bij de hiring manager en dus ook bij de recruiter.

 

 

 

 1. De motivatie bij de hiring manager een nieuw talent te vinden neemt af

Veel sollicitanten beklagen zich over de matige betrokkenheid van hiring managers op het succesvol invullen van de vacatures. Trage wervings- en selectieprocessen vragen veel tijd van hiring managers. Als zij niet werden beloond met getalenteerde kandidaten in het verleden, zullen zij niet veel prioriteit geven aan het aantrekken van nieuw talent.

 

 1. De kosten van recruitment nemen toe

Alles bij elkaar genomen zie je de tijd en kosten op alle momenten in de procedure toenemen. Procedures die moeten opnieuw omdat kandidaten afhaken, recruiters moeten steeds opnieuw communiceren met kandidaten die vragen wanneer er duidelijkheid komt over een beslissing. Vaak staan we niet stil bij de gevolgen onnodig veel kandidaten die gesproken worden. Jobpositngs die moeten worden verlengd.

 

 1. Sollicitanten haken af op te veel gesprekken en assessments
  Solliciteren is een tijdrovend en energievretend proces voor de sollicitanten. Naast de gesprekken investeren zij veel in onderzoek naar uw organisatie, bereiden gesprekken en presentaties voor. Als sollicitanten onderwijl afhaken is dat niet alleen zonde van hun kostbare tijd, maar ook van de tijd van uw managers. Soms moet een hele procedure opnieuw worden gestart.